Blue Level
Red Level
Yellow Level
Green Level
Purple Level
Orange Level
Violet Level
Video Lessons
Links
American Speech
Chat
How to Learn
Vocabulary
U.S. Citizenship
CHAT keyboard
READ book

 


Orange Level

Lesson Twenty-two

Question Words + "have to"

Because it's so common to make information questions using "have to," this lesson is on just that. The most important thing to remember is that the helping verbs and the modal verbs determine the tense.
Present Tense

Question:

  • Where do you have to go today?

Answer:

  • I have to go to work.
  • Where does he have to go today?
  • He has to go to work.
  • How many shirts do I have to buy to get one free?
  • You have to buy two shirts to get one free.
Past Tense

Question:

  • Why did you have to see the doctor?

Answer:

  • I had to get my blood pressure checked.
  • How much did he have to pay for tuition?
  • He had to pay over $3000.
  • Why did they have to leave?
  • They had to attend a wedding.
Future Tense

Question:

  • How long will I have to take this medication?

Answer:

  • You'll have to take it until the pain goes away.
  • When will she have to be there?
  • She'll have to be there by 2:00.
Notice that you can also use the present tense when asking about the future.
  • How long do I have to take this medication?
  • You have to take it until the pain goes away.
  • When does she have to be there?
  • She has to be there by 2:00.

 

While "have to" is typically used for the present, past, and the future, it is occasionally used with the present perfect tense; however, sometimes it's difficult to apply "have to" when making a question in this tense.
Present Perfect Tense

Question:

  • Why have they had to cut back on their spending? (Or...Why have they needed to cut back on their spending?)

Answer:

  • They've had to cut back on their spending because he lost his job.
  • How long has he had to use a cane to get around?
  • He's had to use a cane for the last couple of years.
or...
  • How long has he used a cane to get around? (It's not necessary in some cases to use the present perfect with "have to" when making a question.)
  • He's had to use a cane for the last couple of years.

 

You can also make questions with modal verbs and "have to," but aside from "will," the modal verb most commonly used is "should."
Present Perfect Tense

Question:

  • Why should we have to pay our taxes if we aren't happy with the way government operates/

Answer:

  • We should have to pay our taxes because it's the law and because the government provides essential services.

 

Practice write by hand

You're given the answer to a question. Make the question using "have to" and the question words provided. Write your answers in a notebook:

1. What time ______________________________________________?

Answer: He has to get there at 8:00.

 

2. Why ___________________________________________________?

Answer: She had to leave early because she had an appointment.

 

3. Where _________________________________________________?

Answer: You have to sign your name on the bottom of the page.

 

4. How much ______________________________________________?

Answer: They had to pay $100 for the tickets.

 

5. How long _______________________________________________?

Answer: They had to stand in line for 30 minutes.

 

6. Who ___________________________________________________?

Answer: He has to call Bernie.

 

7. Whom _________________________________________________?

Answer: She had to meet her boyfriend at the airport.

 

8. When _________________________________________________?

Answer: I'll have to have this finished by tomorrow.

 

9. How many _____________________________________________?

Answer: Roger had to make 20 hamburgers.

 

10. Why _________________________________________________?

Answer: You have to eat your vegetables because we want you to be healthy.

Click here to see what the questions should look like.

 

 

Next: Lesson Twenty-three

the subjunctive mood

 

 


 Home | Your Teacher | Contact | Privacy Policy | Site Map | Terms Of Use